Kapusta rzepak
20.jpg

Kapusta rzepak

Rzepak uprawiany jest na obszarze Polski od XVI wieku, a pochodzi z kontynentu azjatyckiego. Właściwa nazwa tej rośliny to kapusta rzepak. Tak, kapusta rzepak!

Należy on do rodziny kapustowatych, w której możemy znaleźć również takie rośliny jak brokuł, kalafior czy rzodkiew.

Przed II wojną światową jego rola była mało znacząca, jednak jego spożycie, sukcesywnie z biegiem lat zaczęło rosnąć. W dniu dzisiejszym, olej rzepakowy jest jednym z najczęściej używanych i spożywanych olejów w Polsce i na świecie.

Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o uprawie rzepaku lub o jego ekonomicznej stronie, polecamy artykuł Dr. Różańskiego w “Przeglądzie Rolniczo-Ogrodniczym”.

Zero waste

Olej rzepakowy pierwotnie produkowany był jako smar do lamp naftowych, później do maszyn. Nadal niezmiennie używany jest do smarowania pił łańcuchowych.

Stosuje się go również bezpośrednio w układach paliwowych i nowszych silnikach samochodów. Bywa, że jest mieszany z destylatami ropy naftowej do zasilania starszych automobili. Więcej o zastosowaniu oleju w silnikach, dowiesz się w badaniu G. Zająca.

Po procesie tłoczenia oleju otrzymujemy dwa produkty końcowe: docelowy - czyli olej rzepakowy i produkt uboczny - puste nasiona zwane wytłokami.

Wytłoki charakteryzują się wysoką zawartością białka, dzięki czemu znalazły swoje zastosowanie jako uzupełnienie pasz dla zwierząt. W ten sposób nasiona rzepaku wykorzystywane są w całości i w myśl zasady zero waste.

Polska wśród liderów

Unia Europejska jest największym światowym producentem rzepaku (34% światowej produkcji – 19-20 mln ton rocznie). Mamy się czym chwalić! Następnie na liście możemy znaleźć Chiny, Kanadę, Indie, Ukraine i Australie.

Według danych GUS za rok 2011, Polska na tle innych krajów UE wypada dość znacząco. Po Niemczech i Francji zajmuje miejsce trzecie, ex aequo z Wielką Brytanią. W 2011 roku wyprodukowaliśmy 1,9 mln ton rzepaku, przeznaczonego w połowie do celów spożywczych. Brawo my!

Według najnowszej prognozy GUS zbierzemy w tym roku (2021) 3,2 mln ton nasion rzepaku, czyli o wiele więcej w porównaniu do 2019 (2,4 mln). Jeśli prognozy się potwierdzą, nasze zbiory będą o prawie 4% lepsze niż rok temu i osiągną drugi wynik w historii! Więcej informacji w raporcie GUS.


Polska nazwa: Kapusta rzepak 
Łacińska nazwa: Brassica napus L.


Źródła:

https://stat.gov.pl/obszary-tematyczne/rolnictwo-lesnictwo/uprawy-rolne-i-ogrodnicze/wstepny-szacunek-glownych-ziemioplodow-rolnych-i-ogrodniczych-w-2021-roku,3,15.html

http://dlibra.umcs.lublin.pl/dlibra/plain-content?id=19259

https://doradca-rolniczy.pl/historia-rzepaku-w-pigulce/

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoplo.pl